6 Tips om alleen gelukkig te zijn

Hoe je meer verbondenheid met jezelf kan voelen

 

Als je bent zoals de meeste volwassenen, heb je vast wel eens een tijd alleen doorgebracht. Bijna iedereen komt in het leven op momenten waar hij of zij er een tijdje alleen voor staat. Voor de meeste jongvolwassenen komt dit moment vroeg of laat na de middelbare school. Soms worden er voorzichtig stappen gemaakt om een tijdje op zich zelf te wonen. Door te verhuizen voor studie of werk, kom je vaak op een nieuwe plaatsen waar je behalve je collega´s of studiegenoten niemand kent.

Terwijl sommige mensen uit deze eerste onafhankelijke jaren veel plezier halen en een enorm gevoel van vrijheid ervaren, is het ontbreken van een stabiele sociale omgeving voor anderen een emotionele strijd. Een nieuw begin betekent ook meestal het einde van een ander leven. Een verlies van een leven dat je lief was, en verlies wordt vaak geassocieerd met depressie. Een nieuw begin leidt dan tot onzekerheid en verlies van zelfvertrouwen.

 

Als je het moeilijk hebt om jezelf alleen gelukkig te voelen, probeer dan de onderstaande strategieën. De eerste stap naar meer geluk hoeft niet groot te zijn. Je hoeft niet alle tips toe te passen. Welke kleinst mogelijke stap is voor jou het meest haalbaar ? Probeer die eens uit en dan nog eens.

 

1. Omarm je isolatie

Alleen zijn is op zichzelf een neutrale ervaring. Je maakt het positief door `de vrijheid` te ervaren als je het omarmt. Het kan een negatieve ervaring zijn als je het beschouwd als ´eenzaamheid´ of ´isolatie´. Als je denkt dat je er niet bij hoort en denkt dat je er niet bij hoort.

 

De eerste stap om alleen gelukkig te zijn, is het accepteren en omarmen van het feit dat je alleen bent. Het betekent niet dat er iets mis is met jou. Het betekent gewoon dat relaties vooralsnog niet het middelpunt van jouw wereld zijn ... en dat is goed.

2. Ontwikkel een relatie met jezelf.

Het is een fout om te denken dat je alleen een zinvolle relatie met een andere persoon kunt hebben. Het oude gezegde dat "de belangrijkste relatie die je ooit hebt, is met jezelf", zul je aan den lijve ervaren als je er een tijdje alleen voor staat. Er is een kans dat je door je isolement ook in een vicieuze cirkel terecht komt. Door het alleen zijn, raken we uiteindelijk meer op onszelf gericht, hoe graag we het ook liever niet zouden hebben.

Om je relatie met jezelf te versterken, probeer je jezelf beter te leren kennen. Stel jezelf af: Wat waardeer ik echt in het leven? Waar werd ik als kind blij van? Wat heb ik meer nodig? Wat moet ik doen? Wat is er voor mij?

3. Laat je passies vrij lopen.

Als je in een toegewijde relatie of een uitgebreide netwerk hebt, zul je soms merken dat jouw "passies" aardig overeenkomen met die van de mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld, als je vriendje van wijn houdt, vind je jezelf plotseling meer gepassioneerd over wijn dan je anders zou zijn en als je vriendin van fietsen houdt, moedig je elkaar aan om vooral weer eens te gaan fietsen.

Als je veel tijd voor jezelf hebt, heb je een unieke kans om je minder gewone (of minder "indrukwekkende") passies te verkennen. Wil je op alle Harry Potter boeken boeken? Doe het! Wil je Italiaans leren? Waarom niet? Dit is de tijd om het te doen!

4. Maak plannen met jezelf.

Een van de moeilijkere dingen om alleen te zijn, is de afwezigheid van leuke afspraken om naar uit te kijken. Als je in een relatie bent, is het makkelijk om een samen een afspraak in te plannen. Als je een grote vriendenkring hebt, is het makkelijk om een regelmatig eetafspraken te regelen. Als je alleen bent, is het moeilijker om deze soorten routines vast te stellen.

Zoek voor jezelf prettige, gezonde gewoontes, om de blues van ´geen plannen´ tegen te gaan. Plan die in op een voorspelbare manier in je dag of week. Neem een abonnement op je favoriete tijdschrift, ga koffie drinken buiten de deur of bezoek eens een nieuwe stad. Je wilt eigenlijk dat 'ik kijk er naar uit' – gevoel weer in je leven voelen.

5. Krijg fysieke affectie waar je kan.

Neurowetenschap heeft aangetoond dat fysieke aanraking extreem belangrijk is voor geluk en welzijn. Door het aanraken van anderen, maken we serotinen en oxytocine aan, hormoonstofjes in het lichaam die mede verantwoordelijk zijn voor je geluksgevoel. Uiteraard is het niet altijd passend om anderen aan te raken, maar een zachte schouderklop of een handdruk zijn meestal prima.

Een knuffel is nog beter. Als je iemand hebt met wie je graag samen bent, laat het dan ook eens toe om elkaar lekker te knuffelen. En hoor ik je nu zeggen dat je niemand hebt om te knuffelen? Denk dan eens aan een massage. Uit onderzoek blijkt dat een goede massage je serotonine niveau met 30% verhooft. Massage vermindert de stress en pijn, omdat het oxytocinesysteem pijnstillende endorfines afgeeft. Het verbetert slaap en vermindert vermoeidheid. Genoeg redenen om je jezelf af en toe een massage te gunnen!

6. Maak jezelf trots.

Een van de schoonheden om alleen te zijn, is dat je volgens je eigen normen kan leven. Als je niet aan andere mensen bent gebonden, is het makkelijker om te stoppen met de verwachtingen van anderen waar te maken. Dit creëert een kans om duidelijk te maken over wat je echt in je hart verwacht van jezelf.

Als je jezelf alleen voelt, gebruik deze strategieën. Zie jouw jouw situatie juist als kans om te beginnen aan een nieuwe ´jij´. Het is tijd om te groeien en de persoon te worden die je echt wilt zijn.

 

Bronnen:

Kira Asatryan: Stap uit je eenzaamheid (2016)

https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/eenzaamheid-piekt-onder-twintigers

New Neuroscience Reveals 4 Rituals That Will Make You Happy